perjantai 14. marraskuuta 2014

Suorat, ohuet seinät

Kauniin piparitalon salaisuus on suorat, ohuet seinät. Kun palaset osuvat kauniisti yhteen, muut koristeet voi halutessaan jättää yksinkertaisiksi. Tässä vinkkejä, miten vältät yleisimmät ongelmat.

1. Pidä taikina kylmänä. Lämmin taikina venyy ja sitä on vaikeampi käsitellä.

2. Kauli taikina mahdollisimman ohueksi. Mitä paksumpaa taikina on, sitä enemmän ja holtittomammin se paisuu uunissa. Ymmärsin vasta pari vuotta sitten, että ohutkaan taikina ei pala, jos sen ottaa ajoissa uunista.


3. Leikkaa osat vasta leivinpaperin päällä. Älä huoli, jos taikina repeää matkalla, et tarvitse sitä kuin palan verran kerrallaan. Painele palat taikinasta terävällä veitsellä ja nostele yli jäänyt taikina pelliltä. Varo venyttämästä seinien kulmia.

(yllä malli venyneestä kulmasta)

4. Älä siirrä leikattuja paloja.

5. Katso, että palaset eivät paistu tai jäähdy vinoon pellin käyrällä osalla.

6. Jos heti nostaessasi piparit uunista huomaat, että jokun on mennyt pieleen, paras hetki korjata asia on kun piparit ovat vielä löysiä. Paina paisunut seinä veitsellä suoraksi tai leikkaa ylimääräinen osa pois. Leikkaa yhteen kasvaneet seinät erilleen ja aseta käyrään paistunut pipari suoraksi kuivuessaan. Käyriä reunoja voi myös varovasti yrittää raastaa suoraksi kun pipari on kuivunut.

Onnea leivontaan! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti