Tälle päivälle on ohjelmassa perinteinen piparitalo! Kaavoja tehdessä olen pyrkinyt siihen, että talo olisi helppo rakentaa myös lasten kanssa (kaavat löytyvät jälleen tekstin lopusta).
Kauli jääkaappikylmä taikina jauhotetulla alustalla. Pyri tekemään taikinasta ohutta. Siirrä taikina leivinpaperille ja painele osat taikinasta veitsellä tai leikkaa sileällä taikinapyörällä. Nostele sitten ylimääräinen taikina palasten ympäriltä. Älä siirrä leikattuja paloja. Huomioi, että savupiipun "kyljet" pitää leikata peilikuvina.
Joillakin iskee kaupassa huoli siitä, riittääkö yksi paketti taikinaa vai pitäisikö ostaa ainakin kilo tai kaksi. Tähän taloon käytin puolikkaan paketin, eli 250g, ja tällainen köntti jäi yli. Ei siis kannata murehtia.
Leikkaa halutessasi ikkunoita seiniin pienellä veitsellä ennen paistoa. Ruutujen koon kanssa kannattaa liiotella, etteivät ne turpoa uunissa umpeen.
Paista pipareita 200 asteessa noin viisi minuuttia. Pipareita kannattaa vahtia koko ajan. Halutessasi voit paistaa ylijääneestä taikinasta myös alustan, jolle piparitalo kootaan. Alusta helpottaa liimaamista huomattavasti. Kuvassa näkyvät kököt ovat taikinasta pyöriteltyjä "kiviä", jotka voi asetella koristeiksi (tai syödä samantien).
Koristele osat ennen kokoamista. Perinteisesti olen käyttänyt koristeluun valkuais-tomusokeri-kuorrutetta, mutta kokeilin tällä kertaa vettä valkuaisen tilalla. Toimi oikein hyvin!
Testasin myös ensimmäistä kertaa elintarvikeväriä talon kattoa varten. Väriä tarvitaan kuorrutteeseen vain pari tippaa. (Suosittelen käyttämään pipettiä tai kastamaan lusikan varren pulloon.) Kattoa varten kuorrute saa olla hyvin jämäkkää.
Etukäteen on vaikea arvioida, paljonko kuorrutetta kuluu ja todennäköisesti sitä joutuu tekemään välillä lisää. Katot kannattaa siis koristella samaan aikaan, sillä kuorrutteesta on vaikea saada täysin samanlaista ja katoista voi tulla eripariset.
Paras tapa muotoilla kattotiilet on ottaa pieni nokare kuorrutetta lusikan varteen ja sivellä se kattoon. Lusikkaa kannattaa pitää hieman vinossa. Sivele yksi tiilirivi kerrallaan ja anna jähmettyä. Tiiliä voi oikoa veteen kastetulla veitsellä.
Kuorrute tekee katosta painavan ja saattaa pehmittää piparia. Varo ettei katto halkea.
Lopuksi liimaa talo kasaan sulalla taloussokerilla. Paista sokeria pannulla, kunnes se on kullanruskeaa ja juoksevaa. Varo polttamasta itseäsi, sillä sokeri on hyvin kuumaa. Kasta sokeriin aina vain se reuna, jonka haluat seuraavaksi liimata ja paina se nopeasti kiinni. Anna sauman jähmettyä ja siirry seuraavaan seinään. Tässä on hyvä olla kaksi ihmistä.
Kuorruta piiloon seinien väliin jääneet raot. Ripottele päälle halutessasi tuomusokeria.
.jpg)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti